رهپویان راهگشای شما درامور حقوقی
وکیل مختصص دعاوی وصول سفته
اگرچه در مقایسه با سال های گذشته، ضریب اتکا و استفاده از این سند تجاری (سفته) تا حدودی کاهش یافته، اما همچنان سفته به عنوان ضمانتی رایج در تعاملات اقتصادی رد و بدل می شود
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند
- سفته چیست ؟
- ویژگی های که یک سفته باید داشته باشد
- نکاتی مهم برای وصول سفته
- واخواست سفته در صورت عدم وصول سفته
- حق بازداشت در صورت عدم پرداخت سفته
- عدم وصول سفته
- مندرجات اظهارنامه سفته
- مسئولیت ظهرنویسان سفته
- انتقال سفته
- ضمانت نامه
- اظهارنامه برای وصول سفته
- برای تهیه سفته باید به کجا مراجعه کرد؟
- اجراء گذاشتن سفته
- سفته بدون نام چیست؟
- نحوه پشت نویسی سفته
- نقش وکیل متخصص وصول سفته چیست؟
- چگونه کار خود را به بهترین وکیل وصول سفته بسپاریم؟
سفته چیست ؟
سفته در لغت معنای خود چیزی است که از کسی عاریه یا قرض یا در عوض چیزی بگیرند تا در شهر دیگر پس دهند، سفته یا فته یک نوع سند تجاری است که براساس این سند، شخصی (صادر کننده سفته) تعهد می کند مبلغ معینی را در زمان معین یا عندالمطالبه به گیرنده سفته بپردازد.
ویژگی های که یک سفته باید داشته باشد
امضا یا مهر صادر کننده سفته
تاریخ صدور سفته
مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف آن
گیرنده وجه سفته
تاریخ پرداخت سفته
محل تادیه وجه سفته
نام سند سفته
نکاتی مهم برای وصول سفته
واخواست سفته در صورت عدم وصول سفته
- نحوه پر کردن سفته
هنگام پر کردن سفته توسط وکیل وصول سفته، باید مبلغ سفته به صورت تمام حروف نوشته شود. مبلغی که برای سفته تعهد می شود، نباید از مبلغ اسمی آن بیشتر باشد. مثلا برای تعهد سفته 270 میلیون ریال باید سفته 300 میلیونی خریده شود.
- تغییر سفته
برای اینکه وکیل وصول سفته وضعیت آن را تغییر دهد، می تواند آن را پشت نویسی یا ظهرنویسی کند. مثلا عبارت «حواله کرد» روی سفته برای انتقال سند به فرد دیگری است اما اگر این عبارت را خط بزند به این معنی است که حق انتقال سفته را از دارنده سلب کرده و اگر مجبور به انتقال شود، باید سفته را ظهرنویسی کند و بنویسد که این سند به فلانی منتقل شد و پای نوشته را امضا کند.
وکیل وصول سفته می بایست حداکثر تا ۱۰ روز بعد از گذشتن تاریخ سررسید سفته، برای واخواست سفته اقدام کند. این عمل از طریق دایره واخواست صورت می پذیرد. اگر طی مدت ده رو واخواست سفته انجام شود، سفته جزو اسناد تجاری لازم الاجرا محسوب شده و برای مطالبه وجه آن، قرار تامین خواسته بدون حساب کردن مبلغ خسارت احتمالی صادر می شود.
بسیاری از افراد ممکن است که با قوانین سفته آشناییت نداشته باشند به همین دلیل است که مشاور با یک وکیل سفته می تواند به آنها کمک کند که دچار مشکلاتی قانونی در این زمینه نشوند .
راه های ارتباطی با موسسه حقوقی رهپویان
حق بازداشت در صورت عدم پرداخت سفته
برای اینکه بتوانید از مسئولیت تضامنی ظهرنویس ها برای وصول طلب خود استفاده کنید، باید تا قبل از اینکه یک سال از تاریخ واخواست بگذرد، دادخواستی علیه آنها به دادگاه تقدیم کنید. اگر این کار را انجام ندهید، بعد از یک سال دعوی شما علیه ظهرنویس ها پذیرفته نمی شود اما اگر دادخواست بدهید، این حق را خواهید داشت که از دادگاه تقاضای تأمین کنید. یعنی از رسیدگی تا صدور حکم، مالی از اموال صاحب سفته برای طلب خود به دادگاه معرفی کنید.
عدم وصول سفته
اگر مبلغ سفته در تاریخ سر رسید سفته وصول نشود در این صورت دارنده سفته می تواند تا ده روز بعد از تاریخ سر رسید واخواست سفته را انجام دهد.
مندرجات اظهارنامه سفته
در اظهارنامه باید طلب متقاضی با ذکر مبلغ و مستندات مربوطه، به طور مصرح و منجز با روز و ماه و سال درج شود.
مسئولیت ظهرنویسان سفته
سفته ممکن است با ظهرنویسی های متعدد به اشخاص متعددی منتقل شود. در این حالت صادرکننده سفته یعنی کسی که آن را امضا می کند و تمام ظهرنویس ها همگی در مقابل دارنده آن «مسئولیت تضامنی» دارند. تضامنی یعنی هر کسی که پشت ظهر نویس را امضا کرده است در صورت عدم پرداخت سفته در مقابل سفته مسئولیت پرداختی دارند.
انتقال سفته
دارنده سفته، یعنی کسی که این سند به نام او صادر شده است، می تواند آن را به شخص دیگری انتقال دهد. برای این کار باید سفته را به نام نفر سومی ظهرنویسی کنید. در این صورت، تمام حقوق و مزایای مربوط به سفته، به دارنده جدید منتقل می شود. انتقال سفته با امضای دارنده آن انجام می شود. کسی که سفته به نام او امضا شده یا کسی که سفته با ظهرنویسی به او منتقل شده، دارنده سفته محسوب می شود. دارنده می تواند برای وصول وجه تعهد شده در سفته، به دیگری وکالت دهد. برای این منظور باید دارنده با نوشتن عبارت «وکالت برای وصول» سفته را پشت نویسی و امضا کند.
ضمانت سفته
در هنگام صدور سفته می توان برای اطمینان بیشتر از پرداخت مبلغ سفته تقاضای ضامن سفته کنیم. به این صورت که در صورت عدم وصول سفته به ضامن سفته مراجعه کنیم. ضامن سفته هم باید همانند دیگر ظهرنویسان پشت سفته را امضا کند و تعهد خودش را ثابت نماید
اظهارنامه برای وصول سفته
ارسال اظهارنامه برای وصول سفته به معنای مطالبه رسمی می باشد. در تنظیم کردن اظهارنامه باید به نکات زیر توجه کرد:
تهیه اوراق اظهارنامه
این اوراق باید از مجتمع قضایی محل تهیه شود.
تعداد اوراق اظهارنامه
برای ارسال اظهارنامه برای یک شخص، فرم اظهارنامه در سه نسخه تنظیم و ارسال می شود. اگر تعداد متعهدین اصلی از یک نفر بیشتر باشد، برای هر کدام از متعهدین به صورت جدا و با نام و نشانی علی حده اظهارنامه مستقلی تهیه و ارسال می شود.
نکات بسیار مهم (سفته):
حتما در متن سفته اشاره کنید که سفته مورد را به چه منظور صادر کردهاید. این امر می تواند از بروز بسیاری از اختلافات حقوقی جلوگیر ی نماید.
همچنین از صدور سفته های بی نام نشان خودداری کنید.
با صدور سفتهی به نام و نشان راه را برای هر گونه سوءاستفادهی احتمالی باز گذاشته اید وسفته درست هر کسی که باشد جتی اگر نشناسید ملزم به پرداخت مبلغ آن خواهید بود.
برای تهیه سفته باید به کجا مراجعه کرد؟
سفته یک تعهدی است که شخص در ازای وام یا استخدام در شرکت های خصوصی استفاده می کند و مبلغ متعهد شده برای هر صادر کننده سفته متفاوت می باشد یعنی متناسب با کاربرد سفته در مکان های مختلف قیمت تعهدی آن هم متفاوت می باشد. اما اصولا برای تهیه سفته باید به بانک ها مراجعه کرده و با پرداخت مبلغی به بانک سفته مورد نیاز خود را تهیه کنید. و خرید سفته ها در بیرون، مثل دکل های روزنامه فروش، کانکس های که به شکل مغازه هستند در کنار خیابان و یا کنار بانک ها دیده می شوند و … غیره. سفته ها فروخته شده توسط این مکان ها به ارزش و اعتبار سفته های بانک نمی باشند و امکان جعل سفته در آن ها زیاد است.
اجراء گذاشتن سفته
برای وصول وجه سفته از ۲ طریق میتوان اقدام کرد:
از طریق اجرای اسناد رسمی: در صورتی که دارنده به وظایف قانونی خود عمل کرده باشد، میتواند علیه صادرکننده، پشتنویس و ضامن، به اجرای اسناد رسمی واقع در اداره ثبت مراجعه و توقیف اموال اشخاص مذکور و وصول طلب خود را درخواست کند.
از طریق مراجع قضایی دادگستری: در خصوص اجرائ گذاشتن سفته باید در نظر داشت که دارنده سفته با تقدیم دادخواست حقوقی علیه یک یا تمام مسئولان سند تجاری اقامه دعوی میکند. در صورتی که به محکومیت قطعی صادرکننده منجر شود و اموالی از محکوم تحصیل نشود، میتواند به استناد قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، بازداشت شخص محکوم را تقاضا کند.
سفته بدون نام چیست؟
در هنگام امضای سفته باید حتما اسم گیرنده (طلبکار) همراه با نام خانوادگی نوشته شود. سفته بدون نام، یعنی همان سفته در وجه حامل، هیچ دارنده خاصی ندارد. درواقع هرکس حامل آن باشد، میتواند مبلغ سفته را طلب کند. در تنظیم سند سفته، بدهکار نام خاصی را روی برگه قید نمیکند و این یعنی در زمان سررسید، دارنده میتواند آن را به شخص ثالثی حواله کند. و آن شخص ثالث طبق قانون سفته، حق مطالبه مطلب را دارد. این موضوع سفته را دچار مشکلات امنیتی میکند، چون اگر برگه به دست افرادی بیفتد که مقاصد خوبی ندارند، برای امضاکننده و ضامنش مشکل ایجاد خواهد شد.
* اگر سفته خطخورده شود، نمیتوان آن را منتقل کرد.
نحوه پشت نویسی سفته
پشتنویسی یا ظهرنویسی سفته، برای انتقال حقوق آن به فرد دیگر، یا وکالتدهی به شخصی است که میخواهد پیگیریهای آن را انجام بدهد. پشتنویسی این برگه همچنین برای دادن ضمانت به دارنده از جهت پرداخت شدن وجه میباشد. هنگام پشتنویسی سفته، این موارد را رعایت کنید:
تاریخ را حتما ذکر کنید. این تاریخ، برای مطالبه وجه سفته اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند.
فرد پشتنویسی کننده، حتما باید پشت سفته را امضا کند. در قانون سفته، انتقال و وکالت زمانی قطعی میشوند که پشتنویس امضای واقعی خودش را پشت سفته گذاشته باشد.
هدف از پشتنویسی باید به صورت دقیق پشت سفته ذکر شود. اگر این هدف را ننویسید، اصل بر انتقال سفته خواهد بود. این موضوع ممکن است در آینده برایتان مشکلات حقوقی به همراه داشته باشد.
فرد ضامن امضاکننده پشت سفته به منظور ضمانت هست. این فرد همه ضامن آن محسوب شده و مسئولیت تضامنی دارند. یعنی دارنده سفته میتواند در صورت پرداخت نشدن، وجه مورد مطالبهاش را از آنها بخواهد. پس مراقب باشید که ضامن سفته چه شخصی میشوید.
نقش وکیل متخصص وصول سفته چیست؟
با گرفتن وکیل وصول سفته مدت زمان صدور حکم علیه صادر کننده سفته کمتر می شود.
چون که وکیل به مفاد قانون به خوبی آشنایی دارد و راه های وصول سفته را می داند، می تواند شخصا به جای موکل خود برای واخواست سفته اقدام کند.
با حضور وکیل سفته در دادگاه نیازی به حضور شاکی پرونده و یا همان خواهان نیست.
در صورتی که صادر کننده سفته برای پرداخت مبلغ سفته دلیل و برهان پوچ بیاورد وکیل وصول سفته چون که به روند توقیف اموال آگاهی دارد، می تواند قبل از انتقال اموال آن ها را توقیف و برای مزایده و فروش معرفی کرد.
هزینه وکیل برای سفته معقول است.
شخص موکل وقتی برای دریافت مبلغ سفته دچار مشکل شود، حتما برای این مدت زمان هم خسارت و ضرر و زیان کرده است. بنابراین وکیل وصول سفته می تواند دادخواست خسارت تاخیر را جداگانه از دادگاه بخواهد.
گرفتن حکم جلب با دلیل و ادله محکم از دادگاه کاری بسیار دشوار است اما با حضور وکیل وصول سفته این روند جلب می تواند به راحتی صورت گیرد.
چگونه کار خود را به بهترین وکیل وصول سفته بسپاریم؟
بهترین وکلا برای شما کسانی هستند که تخصص در وصول سفته دارند.
برای انتخاب بهترین وکیل برای شما، موسسه حقوقی رهپویان شرایطی از جمله:
دستیبای به راهکار قانونی در کمترین زمان ممکن
صرفهجویی در هزینه به جهت استفاده از راهکار درست و جلوگیری از اشتباه
پیشگیری از ورود خسارات مالی و یا حتی در مواردی خسارت جانی و تبعات غیر قابل جبران
رعایت امانتداری موکل
بررسی دقیق پرونده قبل از قبول وکالت و آگاه سازی موکل نسبت به پرونده
تلاش برای احقاق حق موکل در کمترین زمان ممکن و در جریان قرار دادن موکل از روند رسیدگی به پرونده
صداقت با موکل و پرهیز از بیان تواناییهای غیرقانونی و بلوف
سوالات متداول
بر عهده متحد اصلی و ظهرنویس و ضامن می باشد.
توجه به شرایط قانونی و ضمانت اجراهای متفاوتی که برای چک پیشبینیشده ، گرفتن چک در معاملات بهتر از سفته است چون چک از طریق حقوقی ،کیفری و ثبتی قابل وصول است اما سفته فقط از طریق حقوقی قابل پیگیری است.
چنانچه صادرکننده و متعهد سفته شرکت و شخص حقوقی باشد باید در دادخواست قسمت خوانده نام شرکت نوشته شود و به اسم مدیر عامل اشاره گردد وگرنه دعوا رد می شود.
دارنده و طلبکار سفته به اختیار خود می تواند به صورت یک جا در دادگاه محل اقامت خوانده طرح دعوا کند و یا به صورت جداگانه نسبت به بعضی از سفته ها طرح دعوا مطرح نماید که در این صورت اگر مبلغ سفته کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد باید در شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده دعوا مطرح گردد
بله منع قانونی وجود ندارد، اما برای اقدام حقوقی حتما باید تاریخ سررسید سفته درج شود و این عمل جعل محسوب نمیشود مگر اینکه سفته به صورت امانت در اختیار دارنده باشد که با این کار مرتکب خیانت در امانت و سوءاستفاده از سفید مهر یا سفید امضا شده است.
مطابق قانون آیین دادرسی مدنی هم در محل اقامت خوانده و هم در محل انجام تعهد می توان مبادرت به طرح دعوا نمود اما دیده میشود که در برخی از مراجع قضایی و شوراها ملاک را محل اقامت خوانده می دانند بنابراین دارنده نمیتواند در حوزه قضایی در محل سکونت خود طرح دعوا کند.
اگر محل صدور و وصول آن در یک شهر باشد ظرف ۱۵ روز از تاریخ سررسید سفته می توان علیه ظهرنویس اقامه دعوا نمود و اگر محل صدور و وصول آن در دو شهر باشد ظرف ۴۵ روز از تاریخ سررسید سفته می توان اقامه دعوا نمود و اگر محل صدور سفته خارج از ایران باشد و محل وصول داخل ایران، ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ سررسید میتوان علیه ظهرنویس طرح دعوا نمود وگرنه دعوا علیه ظهرنویس امکان پذیر نمی باشد
خیر مگر اینکه ذینفع بخواهد اعمال متعهد و مسئول سفته و متعهد را توقیف کند که به آن تامین خواسته گفته می شود.
بله، اصل بر مدیون بودن است مگر اینکه خلاف آن با اسناد و مدارک ثابت شود مانند این که سفته بابت تضمین انجام کاری و تخلیه محل استیجاری بوده که شخص تعهدش را انجام داده یا مستاجر ملک را تخلیه کرده است که دارنده، طلبکار وجه سفته نمی باشد و باید آن را برگرداند .